A LyX egy korszerű nyíltforráskódú szövegszerkesztő, amely Linux/Unix, Windows és Mac OS X platformokon futtatható. Úgy nevezzük "szövegszerkesztő", ellenben a szokásos szövegszerkesztőkkel, a LyX segítségével a dokumentumokat a felépítésük alapján készíthetjük el, nem pedig kinézetükre koncentrálva. A LyX segít abban, hogy az írásra koncentrálhassunk, meghagyva a megjelenés részleteit a szoftver számára. A LyX automatizálja a formázást egy előre definiált szabálykészlet alapján, meghagyva a legkomplikáltabb dokumentumok egységét is. A LyX nagyon jó minőségű eredményt produkál -- LaTeX-et a háttérben felhasználva, ami egy nyílt forráskódú, ipari betűszedő program.

LyX-el pillanatok alatt készíthetünk rövid jegyzeteket, leveleket. A LyX valóban briliáns komplex dokumentumok szerkesztésében, mint műszaki dokumentációk, doktori disszertációk és konferencia jegyzőkönyvek.

A LyX széleskörű irányítást ajánl margók, fejléc/lábléc, betű és sorközök/behúzások, sorkizárás, többszintes felsorolások jelölőtípusai, kifinomult táblázat szerkesztő, egy emacs stílusú verziókövető interfész nagyobb projektekhez, elemi változáskövetés, 'változatok' kezelése párhuzamos dokumentumváltozatok kezeléséhez -- a lista folyamatosan növekszik. A csomag sok szabványos formátumot és sablont is tartalmaz -- például levelekhez, újságcikkekhez, könyvekhez, még forgatókönyhöz is. A munka folytatódik a "plug-in"-ek (formátumok és sablonok) számának növelésével, a nyíltforráskódú tradícióknak megfelelően.

A LyX hasonló felhasználói felülettel rendelkezik, mint a szokásos WYSIWYG szövegszerkesztők. Habár, azokat a felhasználókat, aki megszokták a Microsoft Word vagy WordPerfect működését, megzavarhatja a LyX bizonyos alapvető működése. Például, a szóköz ismételt leütésének nincs hatása! Így tervezték: a LyX a megfelelő mennyiségű szóközt helyezi el, teljesen intelligensen. Ez a LyX koncepció!

Egy másik szövegszerkesztőhöz hasonlítva, a LyX egyszerűbb és sokkal absztraktabb módját ajánlja a betűkészletek kezelésének. Ez szintén a működéséből adódik: a 'formátum festegetés' helytelen dolog, a 'karakter stílusok' használatára bátorítjuk inkább.

Beállít bizonyos "alapvető szabályokat" és a dokumentum bizonyos elemeit a megfelelő kategóriákba helyezi. Mondjuk, megadja a LyX-nek, hogy egy bizonyos sor legyen Szakaszcím. A LaTeX hozzáadja a szakaszt a tartalomjegyzékhez, belerakja a szakasznevét a fejlécbe, az oldalon "megvastagítja" a név betűit, hozzárendel egy számot vagy egy cimkét, és megadja a dokumentum többi részének melyik oldalon van ez a szakasz, a hivatkozásokhoz vagy idézetekhez. A tradicionális szövegszerkesztés legtöbb gondja szertefoszlik.

A LaTeX könnyen feldolgoz több száz fejezet és szakasz címet, több ezer lábjegyzetet és beszúrt grafikát, komplikált keresztreferenciákat, bonyolult többszintes vázlatokat, formázott tartalomjegyzéket és illusztrációk jegyzékét, valamint részletes tárgymutatót vagy bibliográfiákat, ezenkívül híres kiváló minőségű kimenetéről. Azoknak a felhasználóknak, akik már megismerkedtek a nyers LaTeX-el, a LyX teljes átlátszóságot ajánl és a dokumentumok LaTeX exportálását.

A LyX tartalmaz egy teljesen integrált, talán a legjobb képletszerkesztőt, hozzáadva a WYSIWYG kényelmi koncepciót a LaTeX legendás képlet szedési képességeihez. Amennyiben tudományos munkákat készít ezt nagyon fogja értékelni. Próbálja ki!

A LyX az első WYSIWYM elvű szövegszerkesztő: What You See Is What You 'Mean' (Amit Lát Arra 'Gondol'). A LaTeX összes általános formázó képessége elérhető a felhasználó számára grafikai vezérlőkön keresztül, mint a tartalomjegyzék böngésző, ami vázlatként is funkcionál, "élő" hivatkozások (ábrákhoz és táblázatok címekhez, szakaszokhoz, oldalakhoz, irodalomjegyzék hivatkozásokhoz), automatikus többszintű szakasz és lista sorszámozás és még sok minden más. Megadhatja a LyX-nek, hogyan kezelje az egyes szavakat vagy sorokat a dokumentumban: például ez egy normál szöveg, ez egy Szakasz cím, ez egy lábjegyzet, ez egy cím amely egy beillesztett képhez tartozik, stb. Ahogy kattint egy kijelölésen, a WYSIWYM felület tiszta és könnyen átlátható "vizuális utasítás" (történetesen olyan, mint a WYSIWYG).

Ezen megközelítésnek ergonómiai előnyei is vannak. Felnagyíthatja a képernyőn a betűket igénye szerint, de ezek a képernyőn maradnak -- anélkül, hogy a margókra vagy más formázási beállításra hatással lennének a végeredményben. Így, kényelmesen tud dolgozni kisebb képernyőkön is (ha a szemei fáradtak vagy a látása nem a legjobb) és megkapja az eredményt néhány előnézettel az xdvi vagy a ghostview segítségével.

A LyX bőséges és kitűnő azonnal elérhető segítséget tartalmaz -- kezdők kézikönyve, felhasználói kézikönyv és a többi kézikönyv amelyek a speciális dolgokat írják le. A LyX menürendszere számos nyelven elérhető, amelyet futtatáskor választhatunk ki.

Adatot importálhatunk tradicionális szövegeszerkesztőből a "másolás és beillesztés" segítségével, vagy LaTeX formátumba exportálva. Azon a szövegszerkesztőkhoz, amelyek alapból nem támogatják a LaTeX exportálást, rendszerint elérhetőek bővítmények. De exportálhat HTML-be, majd ezt átalakíthatja LaTeX-be.

A LyX csapatról

A LyX csapat egy önkéntes emberekből alló világméretű konzorcium. Nagyon-nagyon sok ember segített elkészíteni időről-időre a LyX egyes kiadásait. A teljes listát megnézheti itt.

Külön meg szeretném említeni a LyX jelenlegi "keresztapáit", Lars Gullik Bjønnes és Jean-Marc Lasgouttes-t.

...és külön köszönet Matthias Ettrich-nek, aki a munkát elkezdte!