1.  Bevezetés

Ez az oldal leírja hogyan használjuk a különböző LyX e-mail listákat és hogyan férjünk hozzá az archívumukhoz. Azok, akik inkább a news szolgáltatást preferálják, azoknak a GMANE e-mail/news gatewayt javasoljuk a kétirányú NNTP kapcsolathoz, a LyX levelező listákat a gmane.editors.lyx hierarchiában találjuk.

1.1  lista netikett

Amennyiben levelet küld a listára, kérjük vegye figyelembe a szokásos lista netikett-et. A legsűrűbb hibák a következőek:

 • Válasz felül (a válaszának a levél alján kell lennie)
 • Témalopás (ne használja a 'Válasz' gombot teljesen új levél írásához, ami így semmilyen összefüggésben nem lesz a korábbi témához)
 • Jelentéktelen részletek idézése az előző levélből
 • A LyX verzió és OS platform (Linux/Windows/Mac) megadásának elfelejtése hiba/ probléma jelentés esetén.

Amennyiben nem érti a fenti pontokat vagy nem ért egyet a ezekkel a szabályokkal kérem olvassa el ezt az oldalt (angol).

2.  Levelező listák

2.1  lyx-users (Felhasználói lista/fórum)

Ez egy közepes forgalmú lista, az olyan kérdésekre mint: hogyan hozzam működésbe a LyX-et, hogyan használjam.

A LyX-el kapcsolatos kérdését, egyszerűen küldje el a lista tagjainak a lyx-users@lists.lyx.org címre. Nem kell hogy fel legyen iratkoznia a listára, ahhoz hogy levelet küldjön a listára, de ha fel szeretne iratkozni az instrukciókat lentebb találja meg.

Mielőtt kérdezne, kérjük keressen a levelezési listák archívumában, lehet hogy a kérdést már valaki feltette és meg fogja találni rá a választ (rendszerint ez a leggyorsabb módja a válasz kérésének). A lista archívuma megtalálható a mail-archive.com, GMANE, MARC, és a régi archívumban.

Alternatívaként, ha ön inkább a fórum-féle interfészt kedveli, a felhasználói listát megtalálja a Nabble oldalon [nabble.com].

Az egyéb levelezőlista funkcióhoz, küldjön egy üres levelet a:

Az angol lista mellett lyx-users@lists.lyx.org, van pár nem angol lista is amiket megtalál lentebb. Feliratkozás ezekre a listákra ugyanúgy történik, mint az angol listára, csak cserélje ki az e-mail címben a, users szót a nyelv kódra, mint pl. fr.

lyx-fr (Francia)

lyx-fr@lists.lyx.org

lyx-jp (Japán)

lyx-jp@lists.lyx.org

2.2  lyx-announce (Bejelentő lista)

Ez a lista csak a LyX-el kapcsolatos bejelentésekhez használatos, leginkább a stabil verziók kiadásáról értesülhet itt. Erre a listára nem szabad levelet küldenie! (Nagyon kis forgalmú lista.)

Küldjön egy üres levelet a:

Itt találja a bejelentő lista archívumát.

2.3  lyx-devel (Fejlesztői lista)

Ezen a listán zajlanak a LyX fejlesztésével, tervezésével, jövőbeni tudásával kapcsolatos témák megvitatása. Ez azt jelenti, hogy a hibajelentéseket is ide kell küldeni, de kérem, előtte ellenőrizze a LyX hibajelentő rendszert a bugzilla.lyx.orgcímen, hátha már valaki bejelentette a felfedezett hibát. Amennyiben ön élvezi a LyX használatát valamilyen célra, nagyon örülünk neki ennek hangot adva levelet ír a fejlesztőknek. (Nagy forgalmú lista - több tíz levéllal naponta)

A listra való levélküldéshez, a levelét a lyx-devel@lists.lyx.org címre küldje.

Az egyéb levelezőlista funkcióhoz, küldjön egy üres levelet a:

A lista archívuma megtalálható a mail-archive.com, GMANE, és MARC címeken. Figyelmeztetjük, hogy a GMANE figyelmen kívül hagy sok lyx-devel üzenetet (minden üzenetet szűrnek ami Re: támaval kezdődik, ami reljesen normális reakció néhány commit esetében).

2.4  lyx-docs (LyX dokumentációs lista)

Ezen a listán zajlik a LyX dokumentációjával és honosításokkal kapcsolatos kérdések megvitatása, úgy mint dokumentáció javítása, új dokumentáció készítése, vagy azok fordítása. (Kis forgalmú lista)

A listra való levélküldéshez, a levelét a lyx-docs@lists.lyx.org címre küldje.

Az egyéb levelezőlista funkcióhoz, küldjön egy üres levelet a:

A lista archívuma megtalálható a mail-archive.com, GMANE, és MARC címeken.

2.5  lyx-cvs (Commit log lista)

Ez egy automatikus lista, amikor valaki berak az SVN-be valamit, a rendszer küld a listára egy üzenetet. Rendszerint sokkal több információval, mint amit a legtöbb ember tudni akar. (Rendszerint nagy forgalmú lista)

Küldjön egy üres levelet a:

Az utolsó üzenetek elérhetőek itt: GMANE.

3.  Hogyan működnek a levelezőlisták

Minden LyX levelezőlista ugyanazt a programot használja. A legáltalánosabb dolog amit tenni fog, az hogy levelet küld a listára, az pedig a levelét a listán lévőknek szétküldi. De feliratkozni, leiratkozni, vagy egyéb esetben a listát üzemeltető programmal (daemon) fog kommunikálni. Ezt egy megfelelő címre küldött levéllel tudja elérni. Mindegyik a @lists.lyx.org-ra végződik. Azt, hogy mit kell a programnak csinálni, csak az e-mail cím határozza meg, ahova a levelet küldi, a program minden egyéb információt figyelmen kívül hagy, így a levél fejléce, és a szövegtörzs akár üres is lehet.

Az egyik fontos parancs segítség üzenetet küld önnek. Ebben találhat információkat arról, hogy miként hajthat végre bonyolultabb feladatokat a listával kapcsolatban, mint üzenetek tartalomjegyzékének lekérése, egy vagy több régi üzenet lekérése, vagy kapcsolatbalépés a levelezőlista tulajdonosával, mert az nem működik. (Kérjük, a LyX-el kapcsolatos kérdéseit ne a lista tulajdonosának címezze. Az ilyen kérdéseket a megfelelő listára küldje.)

3.1  Kivonatos levelek

Ha úgy érzi nagyon sűrűn kap üzenetet, előnyben részesítheti a kivonatos formát. A kivonatos levélekben kb. 30 levél szerepel, az elején a témáknak megfelelően csoportosított listával. Ez természetesen ugyanannyi helyet foglal a levelesládájában, mint a másik forma, de sokkal ritkábban jön. A kivonatos listákra nem lehet közvetlenül levelet küldeni, és ezeket nem is archiváljuk.

Kivonatos Fejlesztői lista

Küldjön egy üres levelet a:

Kivonatos Felhasználói lista

Küldjön egy üres levelet a:

3.2  Feliratkozás különböző címekről

Alapértelmezésben, amikor feliratkozik egy listára a program arra a címre küldi a levelet ahonnan Ön, a feliratkozó levelet küldte. Néha előfordul, hogy a levelezőlista máshogy 'érzékeli' az Ön email címét, mint azt kellene. Ezt elkerülheti, azzal, ha konkrétan megmondja a levelezőlista programjának, hogy pontosan mi az Ön címe. Ezt úgy teheti meg, hogy hozzáadja a címét a @lists.lyx.org címhez, kicserélve a '@' karaktert egy '=' karakterre. Például, ha a bar@blah.com címmel szeretne feliratkozni a felhasználói listára, akkor a következő címre küldjön egy üres levelet:

   lyx-users-subscribe-bar=blah.com@lists.lyx.org

vagy leiratkozna arrol a címről, küldjön egy üres levelet a következő címre:

   lyx-users-unsubscribe-bar=blah.com@lists.lyx.org

Bizonyosodjon meg arról, hogy a (fel/le)-iratkozási kérelembe írt címre küldött levelek elérkeznek Önhöz, mert a listakezelő program minden esetben egy megerősítést kérő levelet fog küldeni Önnek.

3.3  Segítség! Össze vagyok zavarva!

Ha levelet küld a "help" címre az adott listára, postafordultával megkapja a segítő üzenetet. De ha a fel-, leiratkozás vagy más nem működik lépjen kapcsolatba a lista tulajdonosával a lyx-users-owner@lists.lyx.org címen.

3.4  Segítség! Nem tudok leiratkozni!

Minden üzenetben, amit a LyX levelezőlistákról kap, van egy sor a levél fejlécében, ami valahogy így néz ki:

   List-Unsubscribe: 
   <mailto:lyx-devel-unsubscribe-bar=blah.com@lists.lyx.org>

Ez emlékeztetni fogja hogyan kell leiratkozni, amiatt tehát nem kell levelet írnia a listára, hogy megkérdezze azt.