A LyX verziószámok leírása és az emögött álló elvek.

A legtöbb felhasználónk a legutolsó stabíl kiadáshoz akar hozzájutni.

1.  Stabil verziók

A verziószámok egyesével növekednek. Az 1.x.0 verzió rendszerint egy év fejlesztés eredménye és várhatóan tartalmaz új funkciókat és hibákat is. Az 1.x.y verziók amelyeknél y>0, karbantartói kiadások, igyekszünk ezen verziókban a hibákat kijavítani és újdonságot nem beépíteni, azonban a javításokkal néha becsúsznak újdonságok is.

Például az aktuális stabil verzió az 1.5.2 és az ezelőttiek az 1.5.1 és 1.5.0. Az utóbbiak, mind a részei az 1.5.x sorozatnak és elvárható, hogy a frissítés a magasabb verziószámra biztonságos.

A LyX fájlformátum sosem változik a karbantartói kiadásokban.

2.  Foltok (patches)

"Foltok" nem érhetőek el a nagyobb verzióugrások között (pl. 1.5.0 és 1.6.0 között), mivel azok túlságosan nagyméretűek lehetnek. Mindezek mellett elérhetőek "folt"-ok a karbantartói kiadásokhoz (amelyek gyakran így is méretesek, de a tartalmuk nagy részben az frissítés az l10n interfész dokumentációhoz). Ezeket a folt-okat folyamatosan kell felrakni (egyiket a másik után).

3.  Előzetes kiadások

Az előzetes kiadások a korábbiakhoz képes új funkciókkal jelennek meg, az előző stabil változathoz képest. Következetesen a lyx-1.5.0alpha/beta/rc1 jelzi a LyX 1.5.0 verziójának előzetes kiadását. Mivel ezek az előzetesek teszt változatai a következő kiadásoknak, különleges figyelemmel kell őket kezelni. A következő karbantartói változatoknak nincsenek előzetesei, mivel azok számát a minimumon igyekszünk tartani.

3.1  Alfa kiadás

Az alfa kiadás (pl. lyx-1.5.0alpha1.tar.bz2) egy, közvetlen a fejlesztési forrásból származó kiadás. Egy olyan időpontban, amikor már valószínűleg csak pár jelentős új funkció kerülhet beépítésre az első stabil kiadás előtt.

3.2  Béta kiadás

A béta kiadás (pl. lyx-1.5.0beta1.tar.bz2) egy, közvetlen a fejlesztési forrásból származó kiadás. Egy olyan időpontban, amikor már valószínűleg csak pár (kisebb) új funkció kerülhet beépítésre az első stabil kiadás előtt.

3.3  Release candidate (előzetes kiadás)

Az RC (lyx-1.5.0rc1.tar.bz2) kiadás után már csak hibajavítások a megengedettek. A lényeg, hogy a béta olyan RC állapotba kerüljön, hogy ne legyenek benne adatvesztéssel járó hibák.

4.  SVN csomagok (builds)

A fő kiadások után (pl. LyX 1.6.0 stb.), a munka rendszerint két különálló szálon halad tovább.. A "trunk" a fő fejlesztési szál, itt kerülnek az új funkciók beépítésre. Ez a szál lesz végül a következő fő kiadás (pl. a LyX 1.7 a LyX 1.6 után). Minden egyes fő kiadás során, a forráskód átmásolódik egy különálló stabil szálba (BRANCH_1_6_X LyX 1.6 esetében), ahol a hibajavítások történnek. Ennek a stabil szálnak az eredményei a kisebb kiadások, mint pl a LyX 1.6.1, LyX 1.6.2 és így tovább. A szándékunk az, hogy ez a szál mindig stabil maradjon.

A LyX azon verziói amelyeket az SVN-ből készítünk, mindig a `svn' raggal rendelkeznek. (mint pl. 1.7.0svn vagy 1.6.1svn). Ezek a csomagok sohasem kerülnek az ftp szerverekre.

Utasításokat SVN használatához itt találhat.

5.  Összefoglalás

A négy lehetséges fájlnév formátum a következő:

lyx-1.5.0.tar.gzkezdeti stabil kiadás.
lyx-1.5.2.tar.gzmásodik karbantartói kiadás a LyX 1.5.0 verzióhoz.
patch-1.5.2.gzfolt, a LyX 1.5.1 verziót az 1.5.2 verzióra való frissítéséhez.
lyx-1.6.0alpha/beta/rc1.tar.gzpotenciális instabil tesztváltozata a következő kiadásnak.

A stabil verziókat és a foltokat a LyX ftp-n mindig a "stable" könyvtárban találja meg.

Az előzetes kiadásokat a LyX ftp-n mindig a "devel" könyvtárban találja meg.

És a kíváncsiaknak mindig ott az Subversion tároló!

6.  Példa

Egy normál felhasználó, vagy bárki egy fontos projekthez letölti mondjuk az 1.5.2-t, és később, amint megjelenik 1.5.3 frissíti erre a verzióra. Egy tapasztalt felhasználó lehet, hogy letölti az 1.6.0rc1 verziót, hogy megismerhesse/használhassa az új funkciókat. Egy fejlesztő a munkáját a SVN-ből folytatja.